Wijnproeven is een kunst op zich. Het is niet alleen een kwestie van het drinken van een glas wijn, maar het gaat om het ervaren van alle smaken en aroma's die de wijn te bieden heeft. Het is een activiteit die je zintuigen prikkelt en je laat genieten van de verschillende nuances in een glas wijn. Maar hoe moet je nu eigenlijk wijnproeven? In deze blog geven we je een aantal tips en tricks om het beste uit je wijnproeverij te halen.

De basis van wijnproeven

Voordat je begint met wijnproeven, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te weten welke druivenrassen er zijn en wat voor smaken en aroma's deze druiven geven aan de wijn. Zo is de Weissburgunder een druivenras dat voornamelijk in Duitsland en Oostenrijk wordt verbouwd en bekend staat om zijn frisse en fruitige smaken. De chardonnay daarentegen is een wereldwijd bekend druivenras dat zowel frisse als volle wijnen kan voortbrengen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wijnproeven begint bij het kijken, ruiken en proeven van de wijn. Het uiterlijk van de wijn kan al veel vertellen over de smaak en kwaliteit. Let bijvoorbeeld op de kleur en helderheid van de wijn. Vervolgens kun je de geur van de wijn beoordelen door je neus boven het glas te houden en voorzichtig te ruiken. Tot slot is het tijd voor het belangrijkste onderdeel: het proeven van de wijn.

De smaak van de wijn

Bij het proeven van de wijn is het belangrijk om de wijn eerst in je mond rond te laten gaan, zodat alle smaken en aroma's goed tot hun recht komen. Let op de verschillende smaken, zoals zoet, zuur, bitter en zout. Ook de afdronk, oftewel de nasmaak van de wijn, is belangrijk om te beoordelen. Hierbij kun je letten op de lengte en intensiteit van de afdronk.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de smaak van wijn kan veranderen door het combineren met verschillende gerechten. Zo kan een Weissburgunder heerlijk smaken bij een salade met geitenkaas en noten, terwijl een chardonnay juist goed samengaat met een gegrilde kip of visgerecht. Experimenteer dus vooral met verschillende combinaties om de perfecte smaakbeleving te vinden.

Geniet van het proeven

Wijnproeven is niet alleen een activiteit om de smaak van de wijn te beoordelen, maar vooral ook om te genieten. Het is een moment om samen met vrienden of familie te ontspannen en te genieten van de verschillende smaken en aroma's. Probeer tijdens het proeven ook vooral te ontdekken welke wijn jouw persoonlijke favoriet is en wat voor smaken jij het lekkerst vindt.

Dus, de volgende keer dat je een glas wijn inschenkt, neem dan de tijd om te proeven en te genieten van alle nuances die de wijn te bieden heeft. En wie weet ontdek je wel een nieuwe favoriete wijn, zoals de frisse Weissburgunder of de veelzijdige chardonnay.